top of page

BASIN

48. İstanbul Müzik Festivali başlıyor "Bantmag" 

18.09.2020

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl çevrimiçi gerçekleşiyor. 18 Eylül – 5 Ekim tarihlerinde online.iksv.org adresinde her gün bir yeni bir konser gerçekleşecek ve konserler bir ay boyunca erişime açık olacak. Bu sene şehir sınırlarının ötesine geçen festival  kapsamındaki konserlere Türkiye’nin her yerinden erişim mümkün. 

Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın keman sanatçısı Emre Engin’e eşlik edeceği açılış konseri, 18 Eylül Cuma akşamı saat 20.00’de online.iksv.org adresinde ve İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak erişime açılacak. Programda başka ücretsiz konserler de var fakat etkinliklerin önemli bir kısmına katılmak için bilet almak gerekli. Tüm konserler için kombine bilet seçeneği de mevcut.

Zengin festival programına buradan göz atabilirsiniz. Program kadar konser mekânları da ilgi çekici. Şerefiye Sarnıcı, Tekfur Sarayı, Hidiv Kasrı, Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi, Harbiye Saint Esprit Katedrali, Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi, Süreyya Operası, Ankara’da Bilkent Odeon’da, Avrupa’da ise Stavelot Manastırı, Wonderfeel Festival Alanı, Schubert Kilisesi gibi büyüleyici mekânlarda kaydedilen konserlerle seyir zevki yüksek müzikal bir tecrübe dinleyiciyi bekliyor.

Festival programından bazı tavsiyeler

 

İstanbul Müzik Festivali’nin ilgi çeken serilerinden, “Müzik Rotası” bu yılın programında da yer alıyor. Saint Esprit Katedrali’nin etkileyici atmosferinde, flütçü Cem Önertürk ve viyolonselci Gökhan Bağcı, Bach’tan Bozza’ya uzanan bir programla sahnede olacak. Türkiye’deki Ermeni Katoliklerin en büyük ve en görkemli kilisesi Surp Hovhan Vosgeperan’da sahne Zenith Ensemble’ın.

“Müzik Rotası”nın son durağında Viyana’ya uzanılıyor. Franz Schubert’in vaftiz edildiği ve ayinlerde seslendirilmek üzere çeşitli eserler yazdığı ve bu nedenle ünlü bestecinin ismiyle de anılan Lichtental Bölge Kilisesi’nde, ismini Yunan ay tanrıçasından alan Selini Quartet çalacak.

Ünlü dönem çalgıları orkestrası Wiener Akademie, çağımızın en büyük şancılarından Thomas Hampson ve 20. yüzyılın büyük kemancıları arasında sayılan Benjamin Schmid, Ludwig van Beethoven’ın 250. doğum yılı kutlanırken ona övgü niteliğinde “BEETHOVEN GALA” konseriyle 24 Eylül Perşembe akşamı festivalde. 

Programda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na odaklanan, “BİFO ÖZEL” başlıklı üç konserlik özel bir seri de var. 1 Ekim 2020 Perşembe Borusan Quartet’in konseriyle başlayacak seri 2 Ekim 2020 Cuma akşamı mezzosoprano Ezgi Karakaya ve ünlü şef Antonio Pirolli yönetiminde “BAROK’TAN KLASİĞE” ve 5 Ekim 2020 Pazartesi Vivaldi’nin Dört Mevsim’inin cüretkâr biçimde yeniden ele alındığı “RECOMPOSED” konseriyle ekranda olacak.

Yazı: Bensu Arslan

Sei Solo ''T24'' 

19.07.2020

Klasik Keyifler (KK) genç klasik müzisyenleri ve bestecileri destekleyen bir STK olarak her yıl düzenlediği Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali için biriktirdiği fonları 12 yeni solo eser siparişi için ayırmaya karar verdi.

Sei Solo-Yalnız Ol ~ 2020' projesi ismini Bach’ın 1720 tarihli solo keman için yazdığı eserlerin kapağındaki el yazısı “Sei Solo” teriminden alıyor. Şubat ayında Covid-19 pandemisi tüm dünyada yayılmaya başladığında KK 10. Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali hazırlıklarını yapmaktaydı. Ancak pandemi ile birlikte müzik dünyası da beklenmedik bir şekilde durdu ve  “Sei Solo”-‘Yalnız Ol’ kavramı müzisyenler için farklı bir anlam daha kazandı.

Performans projeleri geliştirmeye adanmış bir STK olan KK, pandemi koşullarında genç müzisyenlerin hem ekonomik hem de yaratıcı olarak desteklenmeye olan acil ihtiyaçlarını fark etti. 

Uzun yıllardır Kapadokya’da besteciler ve performanscılar için atölyeler düzenleyen ve kendisini Türkiye'nin önemli bir “oda müziği” ve “yeni müzik” kurumu olarak kanıtlamış olan Klasik Keyifler Müzik Derneği, daha önce Kapadokya Müzik Festivali atölyelerine katılmış sanatçılar arasından 12 besteci davet edip, onlara 5-7 dakikalık solo eser siparişleri verdi. 

Bestecilerden “sei solo” yalnız olma fikrinden ve pandemi sırasında içinde bulunduğumuz koşullardan ilham almaları istendi. Bu besteciler daha önce KK atölyelerine katılmış Türkiye’nin en değerli sanatçılarından 6 genç müzisyen ile eşleştirildi. 

18 katılımcı Mozarteum, Harvard, Stanford, Berkley, Berklee, Cornell, University of Chicago, Barenboim-Said Academy, İTÜ-MİAM, Bilkent, Anadolu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Bilgi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi değerli eğitim kurumlarında eğitim alan ve veren müzisyenlerden seçildi.


Salgının nasıl bir süreç izleyeceği tam olarak bilinmemesi nedeniyle eserlerin ilk performanslarının tarihleri henüz belirlenemiyor ancak projedinin ana aktivitesi besteci ve çalgıcı arasındaki iletişim. Sahne sanatçılarının dünyası ciddi bir şekilde değiştiği için, salgın tamamen kontrol altına alınana kadar müzisyenler ‘Yalnız Ol’maya zorlanıyor.

“Sei Solo”

Sei Solo-Yalnız Ol ~ 2020' projesi ismini Bach’ın 1720 tarihli solo keman için yazdığı eserlerin kapağındaki el yazısı Sei Solo teriminden alıyor. Bu anıtsal 6 eserlik set Sei Solo Violino senza Basso Accompagnato (solo keman için eşliksiz) olarak adlandırılmış ve daha çok 6. parçaya verilmiş bir isim gibi görünüyor. Ancak doğru İtalyanca gramer ile 6 eser Sei Soli olarak yazılmış olmalıydı. İtalyanca'da Sei Solo ‘Sen Yalnızsın’ demek ve Almanca'da ‘Yalnız Ol’ anlamına geliyor. Yaşamı ve sanatında bilmecelere geniş yer vermiş olan Bach'ın böylesi bir kelime oyunuyla, 7 çocuğunun annesi ilk eşinin 1720 yılındaki ölümüne bir gönderme yaptığı düşünülebilir.


6 viyolonsel eserinin orijinal el yazmaları bulunamadığından bunların tam olarak ne zaman yazıldığını kesin olarak bilemiyoruz. Ancak Bach’ın büyük ihtimalle bu yapıtları benzer zamanlarda, Anhalt- Köthen Prensliği Sarayındaki müzik direktörlüğü sırasında yazmış olduğu düşünülüyor. 

“Sei Solo” projesi Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, besteci Onur Türkmen ile işbirliği içinde Klasik Keyifler Müzik Derneği’nin kurucusu, kemancı Ellen Jewett tarafından yaratılmıştır. 

Görsel tasarımlar ve organizasyonlar Üçhan Sanat Prodüksiyon tarafından üstlenilirken, 
kayıt ve prodüksiyon süreci Ada Müzik ve İklim Tamkan’ın değerli destekleriyle sürdürülmektedir.

Proje ayrıca ABD menşeli bir kar amacı gütmeyen STK olan “Chamber Music Exchange” tarafından da desteklenmektedir.

“Sei Solo” projesinin müzisyenleri:

Besteciler: Aida Shirazi, Alican Çamcı, Camilo Mendez, Can Bekir Bilir, Can Kazaz, Cengiz Hakkı Eren, Didem Çoşkunseven, Engin Dağlık, İdil Özkan, Mert Kocadayı, Mert Moralı, Senay Uğurlu

 

Keman: Ayşen Ulucan, Kerem Tuncer, Muhammedjan Sharipov

 

Viyolonsel: Dorukhan Doruk, Mehmet Gökhan Bağcı, Poyraz Baltacıgil

48.İstanbul Müzik Festivali "Cumhuriyet" 

10.04.2020

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda, 2-25 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 48. İstanbul Müzik Festivali, küresel koronavirüs COVID-19 salgını sebebiyle içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar göz önüne alınarak, Eylül ayının ikinci yarısına ertelendi. 

1973 yılından bu yana Haziran ayında düzenlenen, sanatseverlerin “yazın habercisi” kabul ettiği İstanbul Müzik Festivali, bu kez Eylül ayında, mümkün olduğunca aynı içerikle, müzikseverlere her zaman olduğu gibi nitelikli ve zengin bir program sunmayı hedefliyor. İstanbul Müzik Festivali ekibi, “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası”temasıyla kurgulanan festivalin yeni tarihlerinde, yaşamı yeniden renklendirecek konserlerde bir araya gelebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

48. İstanbul Müzik Festivali’nin yeni tarihleri ve programa dair tüm ayrıntılar Haziran ayında festivalin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacak.

Şirince Müzik Köyü ''Andante'' 

20.02.2020

Klasik Keyifler Müzik Derneği’nin (KK) her yaz 6-12 yaş arası çocuklar için düzenlediği KK Müzik Köyü eğitim programı 27 Haziran ve 1 Temmuz 2020 tarihlerinde Şirince’de ve 6-10 Ağustos tarihlerinde Kapadokya’da gerçekleştirilecek. Etkili mimari yapısıyla yaz boyu eğitimler veren Tiyatro Medresesi Şirince Müzik Köyü’ne ev sahipliği yaparken, eşsiz doğası ve tarihi dokuya sahip Kapadokya Üniversitesi ise Kapadokya Müzik Köyü’ne ev sahipliği yapacak.
 
6-12 yaş grubu katılımcıların dört gün boyunca toplamda 18 saat eğitim alacağı KK Müzik Köyü eğitim programında beden müziği, soundpainting, dans ve hareket terapisi, müzik terapisi, Orff-Schulwerk, Suzuki keman yaklaşımları ve koro, solfej, teori, kompozisyon ve doğaçlama eğitimleri bulunuyor. Geniş eğitim yelpazesinin uygulanacağı sınıflarda eğitimler yaş gruplarına göre 10 kişilik gruplar halinde özel olarak gerçekleştirilecek. Her katılımcının bireysel olarak tanıyacağı enstrüman tanıtım derslerinde ise keman, viyolonsel, gitar, piyano, flüt, gotik arp gibi birçok enstrümanla tanışacağı KK Müzik Köyü’ne herhangi bir müzik eğitimi olan veya olmayan tüm çocuklar velisiyle katılabiliyor. Veliler için ayrıca yaz kampı süresince Orta Çağ ve Rönesans Dönemi Çocuk Eğitimi seminerleri düzenlenecek.
 
Klasik Keyifler Müzik Derneği’nin 10. yıl kutlamalarına dahil edilen Kapadokya Müzik Köyü, 10. Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali kapsamında gerçekleşecek konserlerine kabul edilen tüm katılımcılara ve velilere ücretsiz konser dinleme olanağını da sunuyor.
 
Klasik Keyifler Şirince Müzik Köyü ve Kapadokya Müzik Köyü’nün direktörlüğünü viyolonsel sanatçısı, KK Müzik Köyü kurucusu ve KK ortak sanat yönetmeni Mehmet Gökhan Bağcı yürütüyor.

Beethoven 250 ''Kapadokya Üniversitesi''

23.12.2019

Beethoven’ın 250. doğum yılı sebebiyle “Klasik Keyifler” tarafından düzenlenen, üniversitemizin ev sahipliğini yaptığı 8 serilik konserlerin ilki 20 Aralık 2019 tarihinde Uçhisar Sanat Yerleşkemizde yapıldı.
 

Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar’ın katılım sağladığı, “Yenilikçi Beethoven” başlığıyla düzenlenen ilk konsere, Kapadokya bölgesinde yaşayan sanatseverler ve üniversite öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi. 
 

Ellen Jewett, Mehmet Gökhan Bağcı ve Başar Can Kıvrak’ın keman, viyolonsel ve piyano eşliğinde muhteşem bir konser verdiği gecede, Beethoven’ın Opus 1 dizisinin en cesur eseri olan Do minör Piyanolu Üçlü, “Op.1 No.3”, güçlü ve enerjik Viyolonsel Sonatı “No.5 Op.102 No.2” ile Keman Sonatı “No.10, Op.96” adlı eserleri izleyicilerle buluştu.

bottom of page