BIO
“Bence, Gökhan çok nadir rastlanan heyecan verici ve kendine özgü bir yetenek. Teknik anlamda çok rafine bir çalışı var ve bu, aynı zamanda hayalgücü ve ihtiras dolu bir şiirsellikle bezenmiş.”
Ruth Phillips
“Bana göre Gökhan yeni nesil müzisyenlerin en iyi özelliklerinin vücut bulmuş hali. Mükemmel bir cellist, çalışı onlu yaşlarından beri akıcı ve şiirsel. Fakat sonsuz merakı ve deneysel ruhu o’nu ana akım müzisyenlerin ötesine taşıdı. Erken müzik çalışmaları, sayısız bestecinin eserlerinin premierleri, iki farklı oda müziği grubu kurmaya yönlendirdi. Emprovizasyondan ve yeni teknolojileri pratik ve yaratıcı bir şekilde kullanmaktan hiç çekinmeden, çeşitli konser serileri, festivaller, çocuklar için müzik kampları düzenleyerek kendi toplumun gelişmesine adayabilen biri. Pablo Casals’ın ‘’Biz müzisyenler daha iyi bir dünya için elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız’ sözlerini sonuna kadar yerine getiren bir müzisyen.”
Ellen Jewett
Mehmet Gökhan Bağcı
1990 Antalya doğumlu Mehmet Gökhan Bağcı, ilk müzik eğitimini Muzaffer Ayhan ve Cansu Olgun’dan aldı. Akademik viyolonsel çalışmalarını Veronika Yeliz Efe, Engin Sansa, Arthur Rahmatulla, Ozan Tunca ve Peter Bruns ile tamamlayan Bağcı, Balazs Mate, Ruth Phillips, Mauro Valli, Markku Luolajan–Mikkola, Stephan Forck, Johannes Moser, Jean-Guihen Queyras, Wolfgang Boettcher, Benyamin Sönmez ve Çağ Erçağ’ın ustalık sınıflarına katıldı.
Türkiye’de ve Avrupa’da konserler veren Bağcı, 2012’de Hezarfen Ensemble’a davet edilerek oda müziği kariyerine başladı. Toplulukla Hollanda, Fransa, Almanya ve İtalya’daki konserlerde Türkiyeli bestecilerin yeni eserlerini icra etti; aynı zamanda genç kuşak bestecilerin eserlerinin ilk seslendirmelerini ve ilk kayıtlarını gerçekleştirdi. Micheal Ellison’ın Mevlâna, Söyle Ben Senim adlı çağdaş oda operasının Rotterdam Opera Günleri’ndeki dünya prömiyerinde ve kaydında yer aldı. Berlin’in en önemli yeni müzik festivali olan Marz Musik’te verdikleri konser, Live in Berlin adı altında piyasaya çıktı.
Mehmet Gökhan Bağcı, Berlin Konzerthaus, Berlin Filarmoni Oda Müziği Salonu, Köln Filarmoni Salonu, Amsterdam Concertgebouw, Paris Champs-Élysées Tiyatrosu, Roma Santa Cecilia Salonu, Hong Kong Sanat Merkezi ve İstanbul Aya İrini Müzesi gibi önemli merkezlerde orkestra ve oda müziği konserleri verdi. Oda müziği alanında Ellen Jewett, Mısırlı Ahmet, Nina Janssen, Tatjana Masurenko ve Sarah Chang ile işbirliği yapan Bağcı, Trio Ba grubu ile Beethoven’ın bütün piyanolu üçlülerini Türkiye’de ilk kez seri hâlinde seslendirdi.
2016 yılından bu yana BEGOA Ensemble’ın “G” harfini temsil ediyor. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası viyolonsel grubu asil üyesi ve Yorsiad Filarmoni Orkestrası viyolonsel grup şefi olan Bağcı, Klasik Keyifler Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali ile Şirince Müzik Köyü’nün sanat yönetmenliğini yapıyor.